Freeze Dry-metoda străveche de păstrare a alimentelor și a proprietăților lor

FREEZE- DRY istoric

ANTICHITATE (înainte de 1.250 î.Hr.)
Încă din antichitate, vechii Incași își lăsau cartofii și alte alimente pe înălțimile muntelui Machu Picchu unde înghețau pe timpul nopții și ziua, în atmosfera foarte rarefiată de pe munte,
gheața sublima în gaz lăsând alimentele uscate dar cu cu valori nutritive foarte mari. Ei numeau aceste alimente “Chuno”. În acest fel, ei descoperiseră uscarea prin înghețare- freeze dry
(“freeze=înghețare” și “dry=uscare”). Așa cum se știe, incașii au stăpânit peste cel mai mare imperiu din America Pre-Columbiană. Pentru a ține sub control o suprafață atât de mare
armatele lor trebuiau să se deplaseze rapid pe distanțe mari. Ei puteau face acest lucru și datorită alimentelor ușoare dar pline de vitamine uscate pe munte.

Freeze Dry vs. Spray Dry

În VECHIME
Călugării budiști care trăiau pe faimosul munte sacru numit Koya își uscau tofu în aceleași condiții de temperatură scăzută și atmosferă
rarefiată ca și incașii. Vikingii își uscau peștele cod, alimentul lor de bază, în climatul lor uscat și rece,folosind aceleași principii de bază.

1880 - 1900
Metoda de uscare prin înghețare (freeze-dry) a fost tot mai mult studiată și perfecționată.

1938
Nestlé produce prima cafea uscată prin metoda Freeze-dry. Acesta a deschis porțile pentru
producerea alimentelor sub formă de pudră. Metoda se numește și “Liofilizare” sau “Criodesicare”.

1940 - 1945
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au putut duce pe front plasmă din sânge și penicilină uscate prin liofilizare (freeze-dry).

1950 - 1960
Metoda freeze-dry crește din ce în ce mai mult în popularitate.

1968
A fost obținută înghețata freeze-dried pentru misiunile APOLLO (Whirlpool a realizat prima
înghețată uscată prin metoda freeze-dry pentru misiunile APOLLO realizată de către NASA).

1970 - prezent
Metoda este din ce în ce mai mult folosită, inclusiv pentru flori.

Am creat băuturile răcoritoare SteviElle, 100% naturale, obţinute din fructe uscate prin metoda FREEEZE DRY, îndulcite cu STEVIA rebaudiana Bertoni, un indulcitor NATURAL, cu ZERO calorii.
Produsele noastre sunt : FĂRA ZAHĂR, FĂRĂ CONSERVANŢI, FĂRĂ COLORANŢI, FĂRĂ ANTIAGLOMERANŢI 
sucuri freeze-dry

Despre uscarea prin metoda FREEZE-DRY (acest termen este folosit in SUA. In Europa se folosesc termenii de liofilizare sau criodesicare)
Extras din volumul  “Liofilizarea produselor alimentare de origine vegetala” , Profesor: Mintas Ioan, UNIVERSITATEA DIN ORADEA
Aspecte generale privind privind liofilizarea produselor alimentare
Liofilizarea, denumita si criodesicare, este un procedeu de conservare prin uscare, constand in eliminarea apei dintr-un produs congelat in prealabil, prin sublimare sub vid (apa din produs trece direct din stare solida in stare de vapori care sunt, ulterior, eliminati din camera de desicare), ceea ce confera produselor liofilizate urmatoarele avantaje:
- Este singurul procedeu prin care se extrage apa din substanta organic fara a distruge structura celulara si fara a se pierde substantele volatile;
- Confera produselor alimentare propritetati superioare, printr-o mai buna conservare si printr-o capacitate mare de rehidratare;
- Pastrarea proprietatilor senzoriale (textura, gust, miros). Produsul liofilizat isi pastreaza forma sa initiala, nu se contracta, nu se produc concentrari locale ale anumitor fractiuni solubile.
SteviElle se rehidrateaza rapid chiar si in apa cu temperatura foarte scazuta sau cu adaos de gheata.
Tot ceea ce trebuie facut este sa turnati apa intr-un pahar, sa adaugati un pliculet cu o Bautura racoritoare instant SteviElle,  sa amestecati pentru o mai buna omogenizare si apoi, dupa dorinta, puteti sa adaugati cuburi de gheata.

Împreună facem dulciurile de casă și mai bune!

Orice retetă poate fi reinventată cu puțină imaginație. Cu doar cateva picături de îndulcitor SteviElle, aceeași prăjitură poate fi un deliciu cu aromă de fructe sau o bunătate cu gust de cafea sau ciocolată. Foarte curand veti putea vizita sectiunea REȚETE de pe site-ul nostru și veti afla ce sugestii au maeștrii noștri cofetari pentru tine!