Ce este Stevia?
În primul rand ce NU este STEVIA: STEVIA NU ESTE ŞTEVIA (Rumex patientia) pe care o ştim cu toţii, folosită mai ales pentru salate şi ciorbe.
Este o altă plantă, din altă familie, din altă zonă geografică şi cu o recomandare de consum diferită. Cu Stevia ciorba ar ieşi foarte, foarte dulce….
Stevia rebaudiana Bertoni, PLANTA care ne îndulceşte bunătăţile preferate
Originară din Paraguay şi Brazilia, planta Stevia rebaudiana Bertoni este folosită de peste 1500 de ani ca îndulcitor şi aromatizant al băuturilor tradiţionale (yerba mate) cât şi ca plantă medicinală pentru reducerea diabetului, a hipertensiunii, pentru înfrumuseţarea pielii, creşterea rezistenţei organismului în caz de viroze, gripe, candidoze.
Din frunzele plantei se extrag îndulcitorii naturali pe care îi putem adăuga apoi în alimente şi băuturi. În această formă Stevia este de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar 100% sănătoasă.
Rebaudiozida A, folosită de către noi, rămâne cel mai dulce şi mai pur compus obţinut din planta Stevia rebaudiana, având, in diluţie, un gust plăcut, asemănător zahărului însă fără senzaţia amăruie a compuşilor inferiori.

• Istoricul STEVIEI rebaudiana Bertoni

Istoric Antichitate 1887-1900 1960-1982 1980-2008 2011-Prezent  • BENEFICIILE STEVIEI contra RISCURILOR ZAHARULUI
Stevia rebaudiana Bertoni vs. sugar